top of page
  • Obrázek autoraVena Piosenka

Legenda znovuzrozena! Rare wood od mistra Nováka v duchu Vesmírné Odysey II


Zdálo by se, že raritní nález takřka stoletých přířezů u nás v Čechách bude jen jediným záchvěvem exklusivní edice Rare wood z dílny Michala Nováka. Ti, co nestihli, zaplakali. Omyl! Objevitelský duch tohoto dýmkomírotvůrce nezahálel. A po vzoru Thora Heyerdahla, nebo v mém podání Arthura C. Clarka, pan Novák pátral. A našel!

A jak to u takových významných projektů bývá, nemohu začít hned fakty. Musím začít pocitem a zážitkem. Pan Michal Novák mě pozval do své dílny. Že prý má něco opravdu výjimečného. Nebylo lze, než přijet. A pro ty, kteří nejsou trpěliví a chtějí se o nové kolekci dozvědět "jen to podstatné" doporučuji přeskočit pár odstavců. Ale myslím, že se ochudíte o podhoubí.


Napsat něco o projektu, který je v rovni Heyerdahlova Ra, nebo Kon-Tiki expedici, není lehká věc. Jářku, je to už drahně týdnů, kdy jsme spolu hovořili. Pomohl mi paradoxně stáletrvající déšť. A tak jsem do svého hudebního přístroje nasadil Miserere od Arvo Pärta a začal konečně psát. Víte, ono pokecat si o dýmkách a jejich vzniku, to není jen o vůni v dílně, o zákrutách a tajuplnostech výroby. To je o kávě, o tom co bylo, co je a co možná bude. Když se vám tvůrce otevře, pochopíte. Pochopíte tvary, jak jimi proudí vítr, teče voda, tají ledy... Pochopíte ten klid a pokoru, která v těch dýmkách je.

Pochopíte dokonce i ten kontrast, který v sobě nesou dýmky Michala Nováka. Mužný to člověk, ale dýmky se zdají subtilní. Ale jen zdají. A teď konečně něco pro ty, co hledají konkrétní data. Obecně se ty dýmky tváří jako za ruku nepolíbené, panické. Tedy pro mne. První edice (třetí obrázek, dýmka dole) mne překvapila tím, jak tak malá hlavička umí "sežrat" opravdu velký kus z balení tabáku. Michal toto umění v druhé edici RW vycizeloval do ad absurdna! Španěl je malinko větší. Jen o malinko.


Kde je tedy tajemství druhé edice? Láska Michala k té první edici. Ač se mu na tvrdosti materií huntují nástroje rychleji, než je zdrávo. Tedy vězte! Druhá edice Rare Wood je tvořena z přířezů více než 70 let archivovanýmy! Jen si vyslovte: Antonie Grenard. Prodávající přířezy zkrachovalé firmy Chacom panu Novákovi. Španělsko.

Co můžete očekávat od druhé edice RW Michala Nováka? Rozdíl mezi tím, co očekáváte a tím, co se skutečně stane (jako v první edici). RW2 je o chloupek větší, než RW1. Je ale o řád parseků dál. Chcete-li putovat vesmírem a využívat Einstein-Rosenův most, pak stačí jen zakoupit některý z modelů. Stále zůstává standard designu kodo kontrastovaným jemným podpisem kroužků čistě katolicky ostentativním, na subtilním náústku. Dýmky jsou lehké a můžete je míti v zubech třeba při řízení nějakého vašeho youngtimeru. Akorát se nedivte, že až vyrazíte třeba z Plzně, že budete za 38 minut Ósace. Třeba.

A tu buclatou, to už máte smůlu...


Ze souhvězdí Lyry a s ouctou Vena Pios


410 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page